Sunt cursurile de prim ajutor obligatorii?

Da. Cursurile de prim ajutor nu sunt doar extrem de importante pentru salvarea de vieti omenesti, ci obligatorii prin lege (legea 319/2006). Astfel ar trebui sa exista o persoana abilitata sa acorde primul ajutor, in caz de nevoie, la un numar de maxim 50 de angajati, pentru fiecare punct de lucru.

Controlul ITM solicita dovada efectuarii cursului de prim ajutor?

Da. In urma efectuarii cursului de prim ajutor se va elibera o adeverinta ce atesta acest lucru si va trebui pusa la dispozitia controlului ITM.

Cat dureaza un curs de prim ajutor?

Cursurile pot dura de la 6-8 ore pana la o pregatire de cateva zile, in functie de numarul angajatilor inscrisi, in functie de riscurile mediului de lucru si in functie de disponibilitate.

Este doar teoretic sau este si practic?

Cursurile de prim ajutor cuprind atat notiuni teoretice, vitale in acordarea primului ajutor, cat si exercitii practice: lucrul cu manechinul, lucrul cu colegii.

Se pot realiza aceste cursuri si la sediul firmelor pentru a participa cat mai multi angajati?

Desigur. In functie de numarul persoanelor doritoare, se pot organiza cursuri chiar si la punctele de lucru al firmelor.

Ce cuprinde un curs de prim ajutor ?

Tipul de abordare este unul interactiv si se bazeaza pe probe practice ce cuprind cateva elemente centrale:

  • Luarea masurilor de siguranta pentru evitarea accidentarii atat a victimei cat si a celorlalti
  • Evaluarea rapida a starii victimei
  • Solicitarea corecta si rapida a ajutorului
  • Efectuarea manevrelor de prim ajutor in cazul: electrocutarii, fracturilor, arsurilor, infarcturilor, atacurilor cerebrale, etc.